caddiemaster@vag.fi

Aloita Golf

Aloita Golf

Suunnitteletko golfin aloittamista etkä tiedä mistä lähtisit liikkeelle?

Pyrimme tällä sivulla kertomaan oleellisimmat asiat golfin aloittamisesta.

Tervetuloa tutustumaan golfiin ja Vaasan Golfiin!

Golfin aloittaminen tuntuu monen mielestä hankalalta ja golfklubille meneminen ajatuksena vieläkin hankalammalta. Suurin osa kentistä toivottaa aloittelijat kuitenkin tervetulleiksi ja opastusta lajin saloihin saa pyytämällä esim. Vaasan Golfin ry:n toimistosta 040 526 8666.

Lue lisää tulevista aloittelijoiden alkeiskursseista täältä.

Oletko juniori-ikäinen? Löydät tarjonnan alla olevista linkeistä:

Golfkoulu

Harrastegolf

Kilpagolf

 


Green card eli golfin ajokortti ja mitä sen suorittamiseen vaaditaan

Kun aloittelija on harjoitellut riittävästi, on aika suorittaa green card, eli golfin ajokortti. Green cardin suorittajalta vaaditaan golfin perustaitojen hallintaa. Päästäkseen pelaamaan on osattava ainakin seuraavat perustaidot:

1) Turvallisuustekijät: Ennen kentälle pääsyä on kaikkein tärkeintä ymmärtää peliin liittyvät vaaratekijät. Golf ei ole vaarallinen laji kun pelaaja on tietoinen tietyistä perusasioista ja tietää milloin ei ole turvallista lyödä. Pelaajan on tiedettävä miten kentällä liikutaan turvallisesti ja osattava huomioida niin kanssapelaajien kuin kentänhoitajienkin turvallisuus.

2) Golfkentän ”huolto”:Vaikka golfkentänhoitoon on palkattu kenttämestari ja hänen johdollaan työtä tekevä kenttähenkilökunta, tulisi jokaisen golfpelaajan ”palauttaa kenttä siihen kuntoon kuin on sen edestään löytänyt”. Toisin sanoen jokaisen tulisi siivota omat jälkensä: korjata pallon alastulojäljet viheriöllä, palauttaa irtilyödyt turpeet paikoilleen ja haravoida bunkkerit eli hiekkaesteet poistuessaan.

3) Golfkäyttäytyminen ja säännöt: Hyvään golfkäyttäytymiseen kuuluu paljon asioita, mutta pääasiassa kyse on toisten pelaajien huomioimisesta erinäisin tavoin. Osa käyttäytymiseen liittyvistä asioista on itsestään selvää (klubilla tervehtiminen, jne.), osan asioista oppii golfkursseilla ja matkan varrella (mm. sen, ettei toisten puttilinjoille astuta, annetaan keskittymisrauha lyöntivuorossa olevalle, jne.). Golfsäännöt käydään läpi alkeiskurssin aikana. Sääntöjä ei kukaan opi hetkessä ja kurssilla tärkein oppi onkin se, miten sääntökirjaa käytetään. Sääntöjä onkin hyvä kerrata useaan kertaan vuodessa; niin aloittelijan kuin golfammattilaisenkin. Sääntöjä muutetaan ja tarkistetaan aina muutaman vuoden välein. Muutokset ovat toki pieniä ja pääpiirteittäin golfin perussäännöt ovat säilyneet muuttumattomina jo vuosisatoja.

4) Pelitaidot: Usein green card kokeen suorittava pitää green card koetta pelitaito-kokeena. Pelitaidot ovat toki tärkeitä; pelaaminen ei ole mukavaa jos perustaidot eivät ole hallussa. Turvallisuustekijät, golfkentän kunnosta huolehtiminen sekä säännöt ja käyttäytyminen kentällä on tässä mainittu kuitenkin ensimmäiseksi, sillä ne ovat oikeastaan vielä tärkeämpiä kuin pelitaidot. Tämä ei toki tarkoita sitä, että pelitaidoton voisi, tai että hänen edes kannattaisi lähteä kentälle pelaamaan. Jos pelitaidot eivät ole riittävät, peli etenee hitaasti ja kaikki aloittelijan takana tulevat muut pelaajat pelaavat hitaimman nopeudella. Kovin erikoisia pelitaitoja ei aluksi kuitenkaan tarvita, jos pelaaja on sisäistänyt muiden kentällä pelaavien huomioimisen. Kun kävelee reippaasti ja nostaa pallon välillä taskuun kun peli ei suju, pääsee vaatimattomammillakin taidoilla harjoittelemaan kentällä pelaamista. Ensimmäisille pelikierroksille kannattaakin lähteä oikealla harjoitteluasenteella; jokaista reikää ei tarvitse pelata loppuun asti, eikä ensimmäisellä kierroksella tarvitse tehdä virallista tulosta. Tällä asenteella pääsee pitkälle, niin aloittelijana kuin klubipelaajanakin.


Entä tasoitusrajat, mitä ne ovat?

Monilla kentillä on tasoitukseen liittyviä rajoituksia yhteisen viihtyvyyden takaamiseksi. Omat jäsenet pääsevät kuitenkin kentälle heti green cardin suoritettuaan (tasoitus on 54). Sillä on siis merkitystä oletko jäsenenä siellä missä oikeasti pelaat, vai jossain satojen kilometrien päässä kotoasi. Ns. etäjäsenten voikin olla vaikeampi päästä pelaamaan, etenkin jos he ovat aloittelijoita.

Tasoitus laskee sitä mukaa kun pelaaja pelaa parempia tuloksia. Ts. karrikoidusti sanottuna pelaaja, jonka tasoitus on 54, pelaa jokaisen reiän keskimäärin 3 yli par- luvun. Tasoituksen 36 omaava pelaa jokaisen reiän keskimäärin 2 lyöntiä yli par-luvun.


Jäsenyys, pelioikeus, osake?

Aloittelijan on usein vaikea mieltää jäsenyyden, pelioikeuden ja osakkuuden eroja. Tässäpä hieman selvennystä asiaan:

1) Jäsenyys tarkoittaa yleensä urheiluseuran, eli tässä tapauksessa golfseuran jäsenyyttä. Se ei yleensä takaa vielä pelioikeutta eli ei sisällä kentän käyttömaksua.

2) Pelioikeus (vuokrattuna) tarkoittaa, että pelaajalla on oikeus pelata kentällä vapaasti silloin kun kenttä on normaalisti auki. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelaaja voi pelata vaikka joka ikinen päivä pelikauden ajan, jos siltä tuntuu. Poikkeusolosuhteissa kenttä toki voidaan joutua sulkemaan.

3) Golfosakkeen omistaja omistaa käytännössä ”osan kenttää”. Golfosakeyhtiöt ovat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta Suomessa voittoa tavoittelemattomia yhtiöitä. Käytännössä golfosakeyhtiöt (Vaasassa Oy Kråklund Golf Ab mukaan lukien) toimivat asunto-osakeyhtiöiden tavoin. Osakkaat päättävät millaista hoitotasoa kentällä ylläpidetään, kuinka paljon annetaan tilaa vieraspelaajille ja mitkä ovat vuotuiset yhtiövastikemaksut.

Osakkeen omistamisen kannattavuus vaihtelee käytännössä kysynnän mukaan, ts. kun pelaajia on paljon, kentät ruuhkautuvat ja vieraspelaajien määrää rajoitetaan (aikarajoituksin, hintoja nostamalla, jne.). Tällöin osakkaiden oikeudet tulevat esiin. Kun pelitilaa on enemmän, tuntuu osakkeen omistaminen kannattamattomalta. Tilanteet saattavat vaihdella ja pitkällä tähtäimellä ajateltuna golfosakkeen omistaminen on sijoitus omaan harrastukseen. Osakkaana takaat itsellesi – ja kenties lapsillesi – harrastusmahdollisuuden myöhemminkin.

Oy Kråklund Golf Ab kehittää jatkuvasti tuntuvia rahanarvoisia lisäetuja osakkaille sekä Vaasassa että Pohjanmaan muille kentille. Lue lisää Osakkeenomistajan eduista.


Summa summarum – ohjeet golfin aloittamista harkitsevalle:

Ilmoittaudu golfin alkeiskurssille. Näin opit helpoiten vaativan pelin salat.

Lisätietoja kursseista voi kysyä
toimisto@vag.fi  / 040 526 8666

Katso myös Golfliiton laatima aloittelijan nettiperuskurssi tästä linkistä!