toimisto@vag.fi

Alkeiskurssit -tutustu golfiin

Alkeiskurssit -tutustu golfiin

Alkeiskurssit – tutustu golfiin

Golf tarjoaa elämän pituisen harrastuksen

Tutkimusten mukaan golf pidentää elinikää 5 vuotta. Parhaimmillaan Golf kierroksen aikana kävellään luonnossa viidestä kymmeneen kilometriä turvallisessa ja hyvin hoidetussa sekä vaihtelevassa  kenttäympäristössä. Golfin voi aloittaa missä iässä tahansa. Laji voi toimia harrastuksena muiden harrastusten lomassa tai vaikka päälajina kilpailemisessa.

Seuraavassa on esitelty perusteet golfin tekniseen puolen lisäksi myös tärkeimpiin sääntöhin ja käytöstapoihin, joita lajissa noudatetaan.


Golflyönnit – perusteet

Golf on mailapeli, mistä syystä mm. moni jääkiekkolija on joko uransa aikana on pelannut golfia harrastuksena ja/tai ottanut ”eläkkeellä” golfin päälajikseen. Golfissa pelatessa tarvitaan useita erilaisia lyöntejä, joiden perusteet oppii parhaiten alkeiskurssilla. Lyöntivalikoima karttuu harjoittelun ja pelikokemuksen myötä. Seuraavassa on esitetty lyöntejä siinä järjestyksessä, kuin ne yleensä kentällä väylää pelatessa suoritetaan. Google ja youtube toimivat hyvinä apureina, kun haluaa etsiä lisätietoa. Oheen on poimittu lyhyitä videoesimerkkejä  eri lyöntitekniikoista.

Kuitenkin ennen lyöntitekniikoita on opeteltava mailaote eli grippi, joka on yksi golfin oleellisimpia asioita. Oheisella videolla Golf Pro (ammattilainen) Mikeal Piltz esittää videolla – gripin muodostamisen. Golflyönteihin oleellisesti vaikuttavat myös  seuraavilla videoilla Mikael Piltzin esittämät perusteet video – alkuasento ja video – vartalon kierto.

Avauslyönti 

Golfissa avauslyönnit suoritetaan vuorotellen, yleensä edellisen reiän tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että kauimmaiselta tiiltä (avauspaikalta) pelaavat lyövät aina ensin.

Avauslyönnin voi lyödä millä tahansa mailalla. Yleensä mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä, joten moni valitsee avauslyöntiin mailakseen draiverin tai muun puumailan, joilla lyödään pisimmät lyönnit. Draiverilla lyötyä avauslyöntiä kutsutaan draiviksi.

Par 3 -rei’illä (väylä, jonka ihannetulos on 3 lyöntiä), joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Par 4 ja par 5 -rei’illä (ihannetulos 4 tai 5 lyöntiä) avauslyönti pyritään lyömään väylälle, jolta jatkolyönti on helpompi lyödä kuin karheikosta. Lyhimmillä par 4 -rei’illä pitkälyöntiset pelaajat yrittävät joskus lyödä avauslyöntinsä jopa suoraan viheriölle.

Video – draivi

Pitkä lyönti

Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla. Lyöntipituudet vaihtelevat mailasta ja pelaajasta riippuen noin 80 metristä aina jopa 300 metriin asti.

Video – laatua harjoitteluun

Pitchi

Pitchi on lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen ansiosta.

Chippi

Chippi on pitchiä matalampi ja pidemmälle rullaava lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa lähelle reikää ja joskus jopa reikään.

video – chippi väylältä

Bunkkerilyönti

Kun lyötävä matka on lyhyt, hiekkaesteessä käytetään yleensä hiekkamailaa eli sand wedgeä. Lyönnin tarkoitus on nostaa pallo pois bunkkerista ja mahdollisimman lähelle reikää. Bunkkerilyönnissä tekniikka on hieman erilainen kuin normaalissa lyönnissä, sillä lyönnissä yritetään pallon sijaan osua hiekkaan pallon takana ja alla, ja nostaa pallo viheriölle sinkoutuvan hiekan työntövoiman avulla.

Väyläbunkkereissa, joista on vielä pitkä matka lipulle, voidaan käyttää lähes mitä mailaa tahansa riippuen pallon paikasta, tavoitellusta etäisyydestä ja pelaajan taidoista.

video – bunkkerilyönnin perusteet

Putti

Putterilla lyödään (putataan) viheriöllä ja joskus viheriön reuna-alueilla. Putissa pallo ei nouse ilmaan, vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.

video – puttaaminen


Lyhyesti golfsäännöistä

Golf perustuu paljolti pelaajan rehellisyyteen ja kolmeen pääperiaatteeseen:

  1. Pelaa kenttä sellaisena, kuin se on
  2. Pelaa pallo sijaintipaikaltaan.
  3. Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaisesti, niin sitten palloa pelataan sääntöjen mukaisesti.

Tärkeimpiä aloittelijan tarvitsemia sääntöjä voi tarkastella Suomen Golfliiton kotisivuilta tai sivulta Golfpiste.com.

Mikäli golfissa haluaa kilpailla tai vaikkapa toimia tuomarina, voi osallistua seuran järjestämille sääntökursseille tai itseopiskella sääntökirjaa tarkemmin.


Golfkäyttäytyminen

Golfia aloittavan tulisi ymmärtää golfkäyttäytymisestä ainakin seuraavat asiat: fore!-huuto vaaratilanteessa, lyöntijärjestys, sijoittuminen omassa ja muiden lyöntitilanteessa, ripeä omaan lyöntiin valmistautuminen, varusteiden sijoittaminen ja kentällä liikkuminen, lyöntijälkien korjaaminen, toiminta viheriöllä ja kenttähenkilökunnan huomioiminen.

Lue lisää käyttäytymisestä kentällä Suomen Golfliiton sivuilta.

Myös Vaasan Golfin kotisivuilta löytyy esimerkkejä mm. lyöntijälkien korjaamisesta kentällä!

 

Lisätietoja kursseista voi kysyä
toimisto@vag.fi

Takaisin Alkeiskurssit – sivulle!